Verbod op designer drugs

verbod op designer drugs

Komt er een verbod op designer drugs? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag. We behandelen de aankomende wetswijziging en bespreken ook welke designerdrugs mogelijk verboden gaan worden.

Wat zijn designer drugs?

Designer drugs worden ook wel nieuwe psychoactieve stoffen of research chemicals genoemd en zijn legale alternatieven op de bekendere klassieke drugs. Waar de klassieke middelen vaak verboden zijn in Nederland zijn de meeste van deze designer drugs dat niet. Dit komt omdat het het vaak analogen zijn waarden de moleculaire structuur dusdanig is aangepast waardoor de stof niet meer onder de Nederlandse Opiumwet valt. Meestal zijn het analogen van de klassieke middelen die door middel van modificatie bewerkt worden om deze Opiumwet te omzeilen. Designer drugs vertonen echter vaak wel gelijke effecten en werkingen als deze klassieke middelen.

Worden deze designer drugs verboden?

Waar andere landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België al jaren een verbod op designer drugs hebben ingevoerd is dat in Nederland nog niet het geval. Momenteel worden stoffen regelmatig individueel op de Opiumlijst geplaatst maar vaak zijn de producenten de overheid al weer een stapje voor en hebben ze al weer een nieuwe analoog klaar liggen.

Dit is een doorn in het oog van het kabinet en deze werkt daarom dan ook aan een breder verbod op designer drugs waardoor hele stofgroepen in één keer verboden kunnen worden door middel van een nieuwe lijst op de Opiumwet, namelijk lijst 1A. Het kabinet is van plan om deze nieuwe lijst te gebruiken speciaal voor designer drugs en heeft daar ook al een wetsvoorstel voor klaar liggen. Zo kunnen ze hier een stofgroep op plaatsen waardoor het maken van analogen geen nut meer zal hebben omdat deze ook direct onder de nieuwe lijst zullen vallen.

Wanneer komt er een verbod op designer drugs?

Wanneer het verbod op designer drugs precies wordt ingevoerd is nog erg onduidelijk. Dit zal waarschijnlijk nog even gaan duren en heeft ook al enkele keren vertraging opgelopen. Het is namelijk een complexe wet die veel haken en ogen heeft omtrent het vrij verkeer van goederen. Dit komt omdat veel van de designer drugs ook ingrediënten bevatten die bijvoorbeeld ook in voedingsmiddelen terug te vinden zijn. Mocht het verbod op designer drugs toch spoedig ingevoerd worden dan plaatsen wijden we hier uiteraard een nieuw artikel aan.

Welke designer drugs groepen worden verboden?

Zoals we net al besproken hebben werkt het kabinet aan een breder verbod. Dit verbod gaat echter niet direct over alle stofgroepen, maar richt zich momenteel specifiek op 3 stofgroepen. De groepen die het kabinet momenteel wilt aanpakken zijn:

  • Stoffen afgeleid van 4-aminopiperidine
  • Stoffen afgeleid van 2-fenethylamine
  • De stoefgroep van synthetische cannaboïden

Hieronder zullen we een korte samenvatting geven welke designer drugs nou precies onder deze groepen vallen.

Stoffen afgeleid van 4-aminopiperidine

De stoffen die afgeleid worden van 4-aminopiperidine hebben hetzelfde effect als opioïden. Het gaat hierbij vaak om analogen van de bekende fentanyl.

Stoffen afgeleid van 2-fenethylamine

Onder deze groep vallen eigenlijk de meeste en ook de bekendste designer drugs die verboden gaan worden. Dit gaat over stoffen die vallen onder de cathinonen en gefluoreerden zoals bijvoorbeeld 2-MMC, 2-CMC, 4-FMA en 2-FMA.

De stofgroep van synthetische cannaboïden

Deze stofgroep spreekt eigenlijk voor zich en betreft synthetische cannabis. Voorbeelden van stoffen die onder deze groep vallen zijn onder andere JWH-210, 7-ABF en ADB-Butinaca.

Gaat een verbod op designer drugs echt werken?

Of een verbod echt gaat werken is nog maar de vraag. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze al sinds 2016 een vergelijkbaar verbod ingevoerd. Ze hebben toen na enkele jaren onderzoek gedaan naar de gevolgen van het verbod op designer drugs in dit land en daaruit bleek dat juist de zwakke doelgroep zoals bijvoorbeeld daklozen na het verbod veel waker in het ziekenhuis belandde door vervuilde producten en misbruik van designer drugs. Ook de criminaliteit zal waarschijnlijk toenemen aangezien criminelen natuurlijk een mooi nieuw verdien model in een verbod zullen zien. Wat ook een groot risico is is dat je ook het zicht en de controle kwijt raakt op wie deze middelen gebruiken aangezien het nog meer achter de gesloten deur zal plaats vinden.

Wat is dan de beste oplossing in plaats van een verbod?

Wij zijn van mening dat een verbod op designer drugs niet de juiste oplossing is. Je schuift hiermee het probleem juist in de verkeerde richting, en dat is criminaliteit. Wij vinden dan ook dat je beter kan reguleren in plaats van verbieden. Hierdoor bewaak je de kwaliteit en zuiverheid van de producten die momenteel nog in legitieme laboratoriums gemaakt worden en valt het gebruik ook veel beter te monitoren. Ook zou een betere voorlichting over designer drugs een stap in de goede richting zijn. Het is namelijk zo dat deze voorlichting momenteel bijna compleet ontbreekt waardoor de stoffen vaak misbruikt worden met nare gevolgen aan toe.

Onze conclusie over het verbod op designer drugs

Onze conclusie mag dan ook duidelijk zijn en dat is dat verbieden niet de juiste optie is. In plaats daarvan zou je veel beter de juiste informatie kunnen verstrekken en een goede voorlichting geven. Regulering en monitoring zouden een goede uitkomst bieden en goed in kaart kunnen brengen waar de problemen nou echt liggen. Verbieden is in onze ogen een repressieve maatregel die vaak averechts werkt. Dit valt al te zien met de nieuwe wet waardoor 3CMC verboden is geworden. Dit werkt niet omdat mensen nou eenmaal gewoon een leuk weekend willen hebben en daarom 2MMC zijn gaan kopen als alternatief. Uiteindelijk is het natuurlijk ook meten met twee maten aangezien alcohol wel maatschappelijk geaccepteerd is maar veel meer problemen oplevert als deze designer drugs.

Geef een reactie

Deze site maakt gebruik van cookies om jou een betere ervaring te bieden. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Chat openen
1
Goeiedag 👋, ik sta je graag te woord. Kan ik je ergens mee helpen?